Ga naar hoofdinhoud
Instagram
Linkedin

HOEZO GUZO?

Omdat de wereld onrechtvaardig verdeeld is. Daarom GUZO!
Wij geloven namelijk dat we met GUZO een verschil kunnen maken.
Rechtvaardig, kwaliteit en duurzaam

de wereld is onrechtvaardig verdeeld. Daarom guzo!

Wij geloven dat we met GUZO een verschil kunnen maken. Als organisatie zijn we daar in 2011 mee begonnen door werkzaamheden uit het buitenland te verplaatsen naar Ethiopië. Lees hier alles over op de pagina ons verhaal. De missie van onze bedrijven is het creëren van banen in Ethiopië en zorgen dat alles wat we doen ook helpt om de economie van het land gezonder te maken. Omdat de meeste mensen gewoon een inkomen willen verdienen om voor hun geliefden te zorgen.

Een gezondere economie is nodig, omdat de “taart” die de meeste ontwikkelingslanden onder hun inwoners moeten verdelen gewoon te klein is. Het land als geheel is te arm. Dit ontstaat door een ongezonde handelsbalans. Ethiopië importeert meer dan ze exporteert en wordt daarmee steeds armer.

Bij GUZO exporteren we daarom. En dan gaat het ook nog eens om een eindproduct. Daar waar meestal groene koffiebonen worden geëxporteerd – die vervolgens nog verwerkt moeten worden – kiezen wij er voor om de hele keten in Ethiopië te houden en in dit land van oorsprong de waarde toe te voegen.

GUZO staat voor rechtvaardigheid, kwaliteit en de meest duurzame koffie. Hieronder lees je hoe.

Wat in de koffiewereld normaal was

Groene koffiebonen worden dus bijna altijd in het rijke westen verwerkt tot gebrande en verpakte koffie. Dit wordt vooral gedaan met grote, geautomatiseerde machines en productielijnen. De reden is simpel. Arbeid is in het westen duur en moeilijker te vinden. Het nadeel hiervan is alleen dat het geld vooral wordt verdiend door de machines. Daarmee belandt het geld in de zakken van hun vaak al vermogende eigenaren of investeerders. Zo worden rijken steeds rijker…
Het is uiteraard niet verboden, maar is wel onrechtvaardig.

Ondertussen zijn er in Ethiopië miljoenen mensen op zoek naar een baan. Die banen willen we dus onder andere creëren bij GUZO door onze producten in Ethiopië te verwerken tot eindproduct wat klaar is voor de gebruiker. Naast een inkomen voor onze medewerkers betekent dit ook dat er in het land belasting wordt betaald waarmee de overheden weer voorzieningen in het land verbeteren.

Als we koffie exporteren als verpakt eindproduct is de waarde veel hoger dan bij de export van groene koffie. Zo leidt onze aanpak dus tot een gezondere economie. De “taart” die door de inwoners van Ethiopië gedeeld wordt groeit! Nú al is koffie het belangrijkste exportproduct van Ethiopië. Als er steeds meer koffie tot eindproduct wordt verwerkt, zal dit belang alleen maar verder groeien.

Inkoop en de koffieboer

We starten onze inkoop van koffie bij de coöperatie. Bij deze coöperatie brengen alle omliggende koffieboeren hun geoogste koffiebonen. Deze komen nog als “besjes” binnen. Bij de coöperatie worden deze verder gedroogd of gewassen. Bij deze coöperatie werken alle boeren ook gezamenlijk mee. Zodra de koffiebonen klaar zijn voor verdere bewerking, sturen wij een vrachtwagen en worden de groene koffiebonen naar onze branderij gehaald.

We werken dus zonder tussenhandelaren. In Nederland wordt deze “direct trade” steeds vaker genoemd als een vernieuwende ontwikkeling die leidt tot een faire prijs voor de koffieboer. Voor ons is het een logische manier van werken om de keten zo kort mogelijk te houden.

Waar koffie ooit begon

Het verhaal van koffie begint in Ethiopië. Ongeveer 700 jaar voor Christus was geitenhoeder Kaldi op pad met zijn kudde. Kaldi zag zijn geiten vol energie dansen na het eten van rode kersjes van een struik. Een Ethiopische monnik met wie hij zijn ontdekking deelde, was ontzettend blij met dit goedje dat hem kon helpen de hele nacht door te bidden.

Dit was het begin van de reis die een Ethiopische kersenpit, die wij kennen als de koffieboon, over de wereld heeft gemaakt.

Ethiopiërs groeien op met koffie branden

Ongeveer de helft van de koffie die in het Ethiopië wordt verbouwd, wordt ook binnen het land gedronken. Een deel hiervan wordt gebrand in professionele branderijen.
Het meeste wordt echter thuis gebrand, in een pannetje op een houtskoolvuurtje tijdens de traditionele koffieceremonie. Zo leerde Robel al op zijn negende koffie branden van zijn oma. Ook bij ons eerste Ethiopische bedrijf Crown Packaging wordt al sinds de eerste dag koffie gebrand. Gewoon voor eigen gebruik van alle collega’s in de kantine.

De hele dag door is in het land de invloed van koffie op de cultuur te merken. Toen wij (Gerard en Baukje) in 2009 naar Ethiopië vertrokken, dronken we eigenlijk nog geen koffie. In de 10 jaar dat we in Ethiopië woonden, leerden we pas hoe lekker goede koffie kan zijn. Onze liefde voor koffie is dus ook echt in Ethiopië ontstaan.

High tech coffee

Bij GUZO hebben we ervoor gekozen om het aanwezige vakmanschap te combineren met moderne technologie om zo te zorgen dat we altijd een continue hoge kwaliteit kunnen leveren. Zo is onze brander bijvoorbeeld computergestuurd en wordt de gebrande koffie met digitale metingen op kleur gecontroleerd.

Koffie is heilig

Naast een belangrijk onderdeel van de cultuur is koffie voor Ethiopië ook erg belangrijk als exportproduct. Om deze reden wordt er vanuit de overheid volop controle uitgevoerd op de kwaliteit van zowel groene als gebrande koffie.
Dit gebeurt onder leiding van een speciaal onderdeel van de overheid, in de volksmond bekend als de Buna Board. Officieel heet deze organisatie de Ethiopian Coffee and Tea Authority. Tijdens het proces om onze vergunning voor de branderij van GUZO te verkrijgen, kwamen we er zelfs achter dat de eisen die de Ethiopische overheid stelt aan een branderij in veel opzichten hoger zijn dan die in Nederland.

Geen grappen met koffie in Ethiopië, kwaliteit gegarandeerd.

De duurzaamste koffie

Onze koffie is de duurzaamste optie die je zult vinden. Deze grote claim verdient natuurlijk uitleg. En die is gelukkig vrij eenvoudig te begrijpen.

GUZO koffie is:

  • Biodivers verbouwd
  • Fossielvrij gebrand
  • Efficiënt vervoerd

Verder uitgelegd in onderstaande video:

Guzo koffie is

  • Fairshare
  • Arabica bonen
  • 100% Made in Ethiopia
blank
blank
blank

Wil je ook fairshare koffie drinken?

Ontdek de drie overheerlijke soorten koffie uit Ethiopië.

Scroll naar boven