Ga naar hoofdinhoud
Instagram
Linkedin
blank

Knijp gewoon op de inkoop!

Knijp gewoon op de inkoop!

‘Je moet gewoon knijpen op de inkoop’ 😳

Dit advies heb ik in de laatste weken meermaals gekregen bij het vaststellen van onze verkoopprijzen en marges bij UBUNTU Lifestyle*. Logisch ook, want dat is wat we altijd doen, maar is het eerlijk? 🤔

Ik denk terug aan ons bezoek aan Faye in Ethiopië afgelopen jaar. Ze is één van de mandenmaaksters voor UBUNTU. We beginnen in haar huisje waar twee matrassen liggen. Eén voor haar moeder die haar komt bezoeken en die van haar ligt onder een tochtig raam. We mogen op het logeerbed zitten, maar krijgen al snel ingefluisterd dat we snel weer moeten staan. De bedden zitten namelijk onder de bedwantsen. Enigszins beschaamd staan we weer op, maar Faye gebaart – uit gastvrijheid – dat we tóch moeten zitten. In de hoek zie ik een oud stoeltje staan waar nog maar 3 poten onder zitten. Al wiebelend zittend luisteren we vervolgens haar pijnvolle levensverhaal aan.

Omdat Faye van het platteland komt, is ze goed met het vlechten van manden. Dat komt haar goed van pas! Faye kan met haar inkomen haar huur en dagelijkse eten betalen. Daarnaast wordt ze binnen Addis Alem extra ondersteund in haar noden.

Terwijl mijn gedachten terug gaan naar deze ontmoeting, krijg ik een heel raar gevoel bij het ‘knijpen op de inkoop’, want dat betekent dat onder andere Faye het nóg zwaarder krijgt. Is dat de oplossing? Of moeten wij anders naar inkoop kijken? Duurzaam en eerlijk willen we allemaal, maar mag het ook wat kosten?

* UBUNTU Lifestyle is een zusterbedrijf van GUZO Coffee

Door: Baukje

#fairshare #eerlijk #eerlijkehandel #ubuntulifestyle

Scroll naar boven